PradžiaEuropaRumunijaPeleș pilis ir Sinaia kalnų kurortas
Rumunija

Peleș pilis ir Sinaia kalnų kurortas

Kas būtų pamanęs, kad pilis ir kalnų kurortas Rumunijoje taip sužavės. Išties verta pabuvoti Sinaia miestelyje gerokai ilgiau nei keletą valandų. Tenka apgailestauti, kad nemažą to laiko dalį teko palūkėti eilėje prie įėjimo į pilį, o patį kurortą daugiausiai teko pamatyti pro autobusiuko langą.

Tiesa, ekskursijos metu sužinojome, kad rumunai Sinaia (Sinaja) kurortą vasaros metu renkasi dar ir dėl to, nes ten būna gerokai vėsiau nei Bukarešte. Mūsų gido teigimu, liepos ir rugpjūčio mėnesiais temperatūra sostinėje gali pasiekti ir 50 laipsnių. Na, jei tai tiesa, tuomet sostinė tampa tikra orkaite, nuo kurios bėgtų kiekvienas gyvas subjektas. Bet viską pradėkime nuo pradžių.

Praeitame straipsnyje minėjau, kad per „GetYourGuide“ platformą už 69EUR žmogui pasirinkome visos dienos kelionę iš Bukarešto po vienas žymiausių Rumunijos vietų: Drakulos pilį, Peles pilį ir į „Unesco“ paveldo sąrašą įtrauktą Brasov miestelį. Platformoje buvo galima rasti ir pigesnių variantų, tačiau pasirinkome mažesnę turistinę grupę ir kelionę mikroautobusu. Tiesa, bilietus į pilis reikėjo pirkti atskirai: Peles pilis – 50 RON žmogui (10 EUR), Bran-Drakulos pilis 70 RON žmogui (14 EUR).

Todėl ekskursiją skaidysiu į kelias dalis. Kaip matėte iš pavadinimo, jog jūsų laukia pažintis su Peles pilimi ir šiek tiek pažinti minėtą Sinaia kurortą.

Peleș pilies istorija

Idėja įkurti pilį atokiau nuo sostinės Bukarešto kilo Rumunijos karaliui Karoliui I. Būdamas vokiečiu, bet tuo pačiu Rumunijos valdovu, jis labai ilgėjosi savo šalies. Miškai, kur dabar stovi pilis, karaliui tapo tokia atgaiva ir priminė jo šalį, kad tvirtai nusprendė čia įkurti savo vasaros rezidenciją. Nors sklypas priklausė kitam didikui, jis išpirko šį sklypą. Pamatų įrengimas užtruko net kelis metus, nes Karolis I nežinojo, kad jo išsirinktame sklype buvo pelkėta žemė. Viskas, ką įrengdavo, susmigdavo į žemę ir tekdavo dar daugiau pastangų skirti pamatų tvirtinimui. Pilies statybos prasidėjo 1873 metais. Jam gyvam esant pilis buvo plečiama ir intensyviai dekoruojama. Pilies atidarymo ceremonija įvyko 1883 m.

Pastačius pilį, čia Rumunijos karalius praleisdavo iki pusės metų, todėl šioje vietovėje pradėjo kurtis ir kiti didikai, valdžios įstaigos, nes visi norėjo būti kuo arčiau karaliaus. Pilis buvo dekoruojama iki karaliaus mirties, iki 1914 metų, kuomet sosto įpėdinis Karolis II sustabdė darbus ir pavertė muziejumi.

Atėjus komunistams į valdžią, pilis buvo konfiskuota ir perkelta į liaudies fondą. 1975–1990 m. pilis buvo uždaryta visuomenei, nes Nikolas Ceausescu, kaip naujasis ir didis tautos vadas, svarstė šią pilį paversti savo rezidencija. Muziejininkai bijojo, kad komunistų partijos lyderio užmačios keisti pilį, ją būtų visiškai sudarkę. Žinodami, kad komunistų partijos vadovas paniškai bijo visokių mikrobų ir bakterijų, sukūrė istoriją, jog pilyje įsiveisė grybelis, kuris gadina medieną ir yra labai pavojingas žmonių gyvybei. Po šios informacijos paviešinimo, ponas Ceausescu net nebeplanavo jokių pakyčių šiai piliai. Gal dėlto jos niekas nedrįso plėšti ir vežti iš ten esančių visokių gėrybių ar vertybių.

Kaip atvykti į Sinaia miestą?

Kaip minėjau, šis miestas mums patiko ir planuojame, kad ateityje reikėtų dar kartelį čia grįžti traukiniu, kuris važiuoja iki valandos, arba autobusu. Aišku, galite nuomotis ir automobilį, bet jei neturėsite garantuotos parkavimo vietos savo viešbutyje ar svečių namuose, tuomet laukia košmaras ieškant vietos, kur priparkuoti automobilį. Tuo labiau, kad žmonių į šį kurortą vasarą privažiuoja devynios galybės.

Jums taip pat gali patikti